10 februari 2021

Tarwekracht: Ontwerpprijsvraag Tarwewijk

Leestijd: 2 minuten

Delen:

In de Rotterdamse Tarwewijk wordt er door diverse partijen gewerkt aan wijkverbetering wat betreft de fysieke en de sociale leefomgeving. Hierbij is een ontwerpprijsvraag uitgeschreven voor de herinrichting van twee pleinen in de wijk. Naast bewoners, lokale organisaties en ondernemers kunnen ook studenten deelnemen. In het bijzonder worden studenten architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp uitgenodigd mee te doen.

In opdracht van de gemeente coördineert Veldacademie de uitschrijving van de prijsvraag, van voorbereiding tot prijsuitreiking. Het winnende ontwerp wordt in samenwerking met ontwerpers van Gemeente Rotterdam verder uitgewerkt en uiteindelijk gerealiseerd op locatie.

De ontwerpopdracht

Het is de uitdaging om een inrichtingsplan te bedenken voor één of beide pleinen aan de Zwartewaalstraat. Hoe kan met een ruimtelijk ontwerp nieuwe betekenis worden gegeven aan de pleinen?

Het plan bestaat uit drie onderdelen:
– Ruimtelijke visie: betekenis van plein voor de wijk
– Schetsontwerp inrichting: het plein als verblijfsruimte
– Een (nieuwe) naam voor het plein

De twee pleinen: op de kruising Gaesbeekstraat-Hoogvlietstraat en bij gymzaal Tarwesterk op de kruising Zwartewaalstraat en Blankenburgstraat.

 

Deelnemen

Je kunt als bewoner, student* of lokale organisatie meedoen. Heb je weinig of geen ontwerpervaring? Dan is er ondersteuning van onafhankelijke ontwerpers beschikbaar. Klik hier om per mail contact met hen op te nemen. Je kunt tot 29 maart 2021 inschrijven.

De plannen worde beoordeeld door een vakjury en publieksstemming (bewoners). De drie beste plannen uit de publieksstemming gaan door naar de vakjury. Deze bestaat uit professionals van de gemeente Rotterdam, een wijkvertegenwoordiger en vak deskundigen. De prijsuitreiking vindt plaats op 30 april.

Lees meer over de prijsvraag en voorwaarden via de website.

*De prijsvraag staat open voor studenten van alle studierichtingen. Met name studenten architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp worden uitgenodigd mee te doen.