21 januari 2021

Terugluisteren: ON AIR podcastreeks

Leestijd: 2 minuten

Delen:

In de podcastreeks ON AIR bespreken we de complexe gebiedstransformatie zoals Zuidplein en welke impact dit heeft op verschillende partijen. Deze afleveringen zijn onderdeel van een korte serie in het kader van het Stadmakerscongres 2020.

ON AIR #1. Zuidplein als ontmoetingsplek

In de eerste aflevering van ON AIR podcast gaan we in gesprek over de huidige gebiedsontwikkelingen op het Zuidplein. Wat betekent het om samen onderdeel van het Zuidplein te zijn en wat doet deze veranderende fysieke omgeving met hen?

Eva van Breugel (AIR) gaat in gesprek met Nina Cranen (sociaal programma Hart van Zuid), Emmelien Matthijsse (Theater Zuidplein) en Ronald van Ombergen (Sportbedrijf Rotterdam) over de huidige gebiedsontwikkelingen op het Zuidplein.

 

 

ON AIR #2. Hart van Zuid

In de tweede aflevering gaan we in gesprek met Wouter van de Braak (Hart van Zuid) en Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architect) over de complexe opgave en vorm waarin de gebiedstransformatie van Zuidplein plaatsvindt.

Hoe is het om te werken aan een hernieuwd Zuidplein en hoe doe je dat? Hoe werkt het om deze plek draaiende te houden en tegelijkertijd een enorme gebiedstransitie vorm te geven. We bespreken de verschillende fasen binnen de transformatie en hoe deze zich verhouden met de omliggende wijken: de gebiedstransformatie als ”open-hart operatie”.

 

 

ON AIR #3. AIR X SCI

In de derde aflevering is in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie over de open oproep Anders Werken aan Wonen. De oproep is gericht op voorstellen voor ontwerpend onderzoek die op een duurzame en inclusieve manier bijdragen aan de woonopgave van Nederland. Hoe kunnen de uitdagingen op het gebied van wonen duurzaam, inclusief én vanuit de huidige en toekomstige woonbehoeften worden aangepakt?

Onder leiding van moderator Dore van Duivenbode gaan we live met gasten in gesprek over de volgende woonopgave, bespreken we enkele voorbeelden uit de Rotterdamse praktijk en nodigen we luisteraars uit hun vragen te stellen. Te gast zijn: Laurens Boodt, architect van woontoren Babel, Lucy Barreiro de León, manager wonen bij seniorencorporatie SORLaura Weeber van Bouwenmetdeburen.nl en Chris van Langen, programmaleider Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp bij het Stimuleringsfonds is er om live in de uitzending vragen te beantwoorden.