19 november 2020

Terugkijken ON AIR: Schiekadeblok

Leestijd: 3 minuten

Delen:

In deze editie van ON AIR spreken Kees van Oorschot, procesmanager van het Rotterdam Central District (RCD) bij Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, ontwerper Kristian Koreman (ZUS) en architectuurhistorica Annuska Pronkhorst (Crimson Historians & Urbanists) over het Schiekadeblok.

Gezamenlijk schetsen ze een beeld van de veelbewogen (recente) geschiedenis van het blok dat door inzet van ZUS en andere pioniers ontwikkeld is van verloederd wederopbouwerfgoed op een triple A locatie tot een nieuwe hotspot in de stad. Daarnaast worden de toekomstplannen en verdere potentie van het gebied toegelicht.

In dit drieluik schetst Kees van Oorschot een beeld van de ontwikkelingen in het Rotterdam Central District, vertelt Kristian Koreman over het nieuwe voorstel voor het Schieblock dat ZUS samen met Lingotto ontwikkelt, en licht Annuska Pronkhorst de plannen van Coöperatie Delftsestraat toe.

 

Over Schiekadeblok

Het Schiekadeblok is een uniek stukje wederopbouwarchitectuur dat, evenals het Groothandelsgebouw, voorzag in ruimte voor kantoren en detailhandel na het bombardement van de binnenstad. In de loop van de tijd is het blok steeds meer ingeklemd geraakt tussen de infrastructuren van het Centraal Station en het voormalige Station Hofbogen, alsook, het Weena, Hofplein en de Schiekade. Dit leidde tot leegstand en verloedering, terwijl de locatie veel potentie heeft door de goede ontsluiting van het gebied en de centrale ligging in de stad. Dit werd ook ingezien door de gemeente en ontwikkelaars, echter zorgde de kredietcrisis ervoor dat plannen, waarbij het Schieblok gesloopt werd en plaats zou maken voor grootschalige nieuwbouw, geen doorgang vonden. ZUS zag juist toen de mogelijkheid om dit gebied en het bestaande erfgoed op een andere, kleinschaligere en meer stapsgewijze manier te transformeren. Hierbij werd het een plek met zeer betaalbare kantoor-, expositie- en horecaruimtes midden in de stad waardoor het een heuse broedplaats werd vol met creatieve (startende) ondernemers.

Het iconische Schieblock, en de daaraan gekoppelde Luchtsingel, kreeg hierbij een centrale rol en vormde de aanleiding om binnen het RCD het Schiekadeblok als schakel te gaan zien voor de ontwikkeling van Pompenburg, Station Hofbogen en het Zomerhof Kwartier (ZOHO). Daarnaast is, met de ontwikkeling van een gebiedsvisie door de gemeente en de ontwikkelingen waar onder meer ZUS en Crimson bij betrokken zijn, de tijd rijp voor het Schiekadeblok zelf om zich verder te ontwikkelen binnen het RCD met de uitdaging om zoveel mogelijk van wat het blok uniek maakt te behouden.

Over ON AIR

ON AIR is de online college- en lezingenreeks, in de vorm van video en audio uitzendingen. Met deze reeks biedt AIR stof tot nadenken voor het werken aan een vitaal architectuurklimaat en om op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven op de open stad en de goede groei’ van Rotterdam.