Beeld: Sander van Wettum

04 november 2020

Terugkijken: Rotterdam Speciaal – (T)huisloos in de stad

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Na groot succes organiseerde AIR afgelopen 9 oktober wederom de Rotterdam Speciaal van AFFR dit jaar in samenwerking met Vers Beton en Open Rotterdam naar aanleiding van hun onderzoek over toenemende dakloosheid onder jongeren.

Aanleiding was de film What it Takes to Make a Home van Giovanni Borassi en Daniel Schwarz over dakloosheid in Los Angeles en Wenen, een productie van het Canadian Centre for Architecture (CCA). Na de film gingen we in gesprek over de problematiek omtrent dak- en thuisloosheid van Rotterdammers, wat er vanuit verschillende instanties in Rotterdam aan gedaan wordt en wat de rol van architectuur kan zijn.

Aan de discussie onder leiding van moderator Bart Cosijn namen deel:  Sigwella Augustin (architect en werkzaam aan TU Delft), Belinda Beikes (straatadvocaat bij Basisberaad), Frans Bosman (beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling gemeente Rotterdam), Willemijn Sneep (Vers Beton) en Patrick van der Jagt (fotograaf en voormalig dakloze). Met een live excursie door Gijs van der Meer (Urban Guides) naar Pension Almonde in Rotterdam waar kunstenaar en kwartiermaker Melle Smets vertelde over dit bijzondere, tijdelijke huisvestingsproject.

Lees hier meer over het onderzoek van Vers Beton naar dakloosheid onder jongeren in Rotterdam. De film What it Takes to Make a Home is vanaf eind november terug te kijken bij het Canadian Centre for Architecture CCA.