24 september 2020

Terugkijken: Lancering Architectuur in Nederland Jaarboek 2019 / 2020

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Architectuur in Nederland is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. We blikken terug op de jaarboekpresentatie die dit jaar plaatsvond in Rotterdam en voor het eerst georganiseerd is in samenwerking met AIR.

De 33e editie van het Jaarboek Architectuur in Nederland werd gepresenteerd in Het Nieuwe Luxor Theater op maandag 21 september 2020. De cover wordt gesierd door Forum Groningen, het veelbesproken en -bezochte cultuurgebouw dat is ontworpen door NL Architects. De redactie van de 33e editie bestaat uit Kirsten Hannema (freelance architectuurcriticus en columnist voor Architectenweb), Teun van den Ende (zelfstandig onderzoeker) en Arna Mačkić (architect).

 

De live presentatie werd mede mogelijk gemaakt door AIR en is terug te zien op de AIR YouTube kanaal. Een belangrijk thema van de avond was de emanciperende werking van zichtbaarheid. ‘Zichtbaarheid is de eerste stap naar verandering’, schrijft Merel Pit in een pleidooi voor meer inclusiviteit. Architect Arna Mačkić stelt in haar essay in het jaarboek twee belangrijke feiten in de architectenbranche aan de orde: het aantal medewerkers met een migratieachtergrond is erg laag en ook het aantal vrouwelijke medewerkers bij architectenbureaus blijft achter.

In de gepubliceerde essays spelen de mensen die gebouwen en steden bewonen en gebruiken een belangrijke rol. Hoe creëer je ruimtes die ontmoeting mogelijk maken op basis van gelijkwaardigheid? Ook werd de verbindende kracht van de verhalen die in plekken en gebouwen besloten liggen onderzocht. Er werd gericht op de relatie tussen de politiek en de architectuur, en maatregelen die nodig zijn om de toegankelijkheid van steden te garanderen.

Het Jaarboek bevat tevens een overzicht van de belangrijkste prijzen, prijsvragen, tentoonstellingen en publicaties van het afgelopen jaar. Het boek is onder andere verkrijgbaar via nai010 booksellers. Robert Tjalondo van Rockin’ Pictures heeft de avond vastgelegd – bekijk de foto’s hier.

Bekijk het evenement hier terug: