23 juli 2020

Terugkijken ON AIR: Masterplan Rijnhaven

Leestijd: 2 minuten

Delen:

In deze editie van ON AIR geven Mattijs van Ruijven (hoofd stedenbouw, gemeente Rotterdam) en Dirk Peters (directeur Barcode Architects) een presentatie van het Masterplan Rijnhaven.

In de Rotterdamse Rijnhaven verrijst extra hoogbouw met 2.000 tot 2.500 woningen. Ook komt er een grotendeels drijvend stadspark, inclusief een stadsstrand. Het plan is begin maart gepresenteerd en gemaakt door de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam in samenwerking met Barcode Architects, BGSV en Robbert de Koning.

Masterplan

‘In, op en langs de ‘oude’ Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk centrum. Hoogbouw grenst straks aan een stadspark dat een groot deel van het huidige havenbekken inneemt. Een park dat deels drijft in de haven met een permanent stadsstrand. Waar het water op veel verschillende manieren kan worden ervaren. Een stuk stad langs de belangrijke route van Zuidplein naar Hofplein. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets en met prettige voorzieningen om te werken, ondernemen en recreëren.

Maar ook met diverse woonmogelijkheden en -vormen. Kortom: een uitbreiding van het Rotterdamse stadscentrum op de zuidoever. Aan het water en voor iedereen. Waar je geniet van een park, strand en de rivier tegen de achtergrond van de Rotterdamse skyline.’ Het masterplan wordt nu verder uitgewerkt. In 2024 start de realisatie.

Over ON AIR

ON AIR is de online college- en lezingenreeks, in de vorm van video en audio uitzendingen. Met deze reeks biedt AIR stof tot nadenken voor het werken aan een vitaal architectuurklimaat en om op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven op de open stad en de goede groei’ van Rotterdam.