Beeld: Campus als beeldentuin door Joris Kuijper en Robert Vollebregt

18 mei 2020

24H Virtual Design Contest

Leestijd: 2 minuten

Delen:

In het weekend van 9 en 10 mei 2020 organiseerde studievereniging Stylos uit Delft de 24H Virtual Design Contest. AIR zou oorspronkelijk de competitie hosten in haar werkplaats. Nu de competitie vanwege COVID-19 alleen virtueel plaats kon vinden, was AIR onderdeel van de begeleiding en jurering. De opgave was het ontwerp van een Cultuurcampus voor Rotterdam.

Het gaat steeds beter op Rotterdam Zuid maar voor onder andere hoger onderwijs en cultuur moet nog een inhaalslag gemaakt worden. Een ambitieuze Cultuurcampus kan daar een belangrijke rol in spelen. Met een toegankelijke opzet, veel studieplekken en een goede bereikbaarheid heeft de Cultuurcampus direct meerwaarde voor de inwoners van omliggende wijken. De studenten werd gevraagd een ontwerp te maken voor de van Leeuwen locatie aan de kop van de Maastunnel. 10.000m2, waarvan 9000m2 voor onderwijs en 1000m2 voor cultuur.

Na een inleiding van Andriena Lushtaku en Arzu Ayikgezmez zijn de studenten van start gegaan. Geïnspireerd door lezingen van Mecanoo, MVRDV en AIR hebben de studenten zaterdag hun eerste concepten ontwikkeld. Een grote uitdaging om op afstand van elkaar tot een integraal ontwerp te komen. Na ontwerpbegeleiding van gemeente Rotterdam en MVRDV hebben ze op zondag de resultaten gepresenteerd aan de jury bestaande uit Wilma Franchimon van Codarts, tevens onderdeel van het kernteam voor een Cultuurcampus, Sandra Prins van de gemeente Rotterdam en Barbara Luns van AIR. Unaniem zijn de plannen True Colors en Campus als Beeldentuin tot winnaar uitgeroepen. Zij zullen als prijs hun plannen presenteren voor het kernteam van de Cultuurcampus.