01 juni 2017

Winaars Rotterdam Architectuurprijs 2016 bekend

Leestijd: 3 minuten

Delen:

De Rozenburcht in Rozenburg en het Timmerhuis in het centrum van Rotterdam zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2016. Het eerstgenoemde project van Koen van Velsen won de juryprijs, het door OMA ontworpen Timmerhuis werd als beste gekozen door het publiek.

De juryprijs

Onder leiding van Winy Maas koos de vakjury met groot genoegen het team van de Rozenburcht tot winnaar: architect Koen van Velsen architecten, opdrachtgever Gemeente Rotterdam en bouwer Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Dit multifunctionele centrum met faciliteiten op het gebied van sport en verenigingsleven vormt een nieuwe entree naar het dorp Rozenburg. Bij het bezoek aan de Rozenburcht was de jury overdonderd door de kwaliteit van dit project. Uit het juryrapport: ‘De Rozenburcht vormt het bewijs dat architectuur een feest kan zijn. In al zijn aspecten straalt dit gebouw kwaliteit, aandacht en vakmanschap uit. Het is tot in het laatste detail liefdevol ontworpen en gemaakt.’

Volwassen stad

De vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs prijst Rotterdam als dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat de stad completer wordt met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, waar ruimte is voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.

De publieksprijs

In de maand november kon iedereen die dat wilde een stem uitbrengen op de veelzijdige shortlist van 11 projecten. Het resultaat is een top-drie waaruit veel waardering blijkt voor het vernieuwen van bestaande gebouwen:
1. Timmerhuis
2. Station Rotterdam Bergweg
3. Kantine Walhalla

Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) reikte de prijs uit aan het team van Timmerhuis: architect OMA, opdrachtgever Gemeente Rotterdam en bouwer Heijmans. Het gebouw bestaat uit het monumentale Stadstimmerhuis stammend uit 1953 gevat in een nieuwe kubistische structuur van staal en glas. Uit de publieksreacties blijkt veel bewondering voor de manier waarop het gebouw oud en nieuw met elkaar verbindt. Een van de stemmers schrijft: ‘Ik vind de manier waarop het oude Stadstimmerhuis is verweven met het ultramoderne Timmerhuis briljant.’ Een ander: ‘Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt.’ Het publiek is enthousiast over de manier waarop dit gebouw zich voegt in zijn context: ‘Knap gebouwd op een krappe bouwplaats, een aanwinst voor Rotterdam.’ Verreweg de meeste motivaties zijn lyrisch over de architectonische uitstraling: ‘Het is wonderbaarlijk. Het gebouw lijkt wel de top van een boom.’ En: ‘De glazen kubussen die overhellen zijn een juweeltje voor het oog.’

Lees het volledige juryrapport.