Ontwerpoproepen

Delen:

AIR wil jong talent actief betrekken bij de transformatie van de stad. Dit doen we door middel van het opstellen van ontwerpoproepen. Hierbij dagen we uit tot innovatief ontwerp en bieden we jong talent een podium en verbinding met de stad.

Eenzaamheid in Groot-IJsselmonde

In september 2021 deed AIR een open oproep aan jonge ontwerpers om hun licht te laten schijnen op eenzaamheid in IJsselmonde. De vraag die centraal stond was: hoe kan de openbare ruimte de levensloop van alle inwoners – ongeacht leeftijd, achtergrond of talent – stimuleren?

Groot IJsselmonde is wellicht hét voorbeeld van de naoorlogse tuinstad. Met het opgroeiende kind als uitgangspunt, is hier een leefomgeving gecreëerd met veel ‘licht, lucht en ruimte’. Diverse groene ‘tussenruimtes’ fungeren als schakel tussen het openbare leven en het gezinsleven. Vandaag de dag huisvest Groot IJsselmonde een rijke mix van mensen; van bewoners van het eerste uur tot nieuwkomers.

De oproep leverde twintig inzendingen op, waarvan AIR drie bureaus een ontwerpend onderzoek liet doen.

Europan 15

AIR is partner van de internationale ontwerpcompetitie Europan 15 ‘productive Rotterdam’. Deze competitie onderzoekt de ‘goede groei’ van de stad.  

In Europan 15 hebben 123 ontwerpteams met lokale stakeholders, opdrachtgevers en de gemeente Rotterdam aan vijf Rotterdamse locaties gewerkt.  

AIR en Stichting Europan NL zorgden samen voor de prijsvraagopgave, financiering, een publiek programma met prijsuitreiking, debatten, colleges en een slotconferentie. Met als gedroomd resultaat lokaal engagement op stedelijke opgaven en de daadwerkelijke realisatie van voorbeeldstellende projecten.  

De publicatie van Europan 15 is hier gratis te bestellen.