Werkplaats: 365x stad
Delen:
AIR zoekt het hele jaar door naar manieren om via ontwerp en het ontwerpgesprek, niet ruimtelijke professionals te betrekken bij ruimtelijke opgaven. Daarnaast vinden we het belangrijk om bewoners een stem geven en zich eigenaar laten voelen in hun steeds ingrijpender veranderende leefomgeving. Dit proces en de activiteiten die hieruit voortvloeien vallen, noemen we de Werkplaats: ‘365 x stad’.
De Werkplaats van het stadmaken activeert AIR door bijeenkomsten en expertsessies te organiseren waarin ervaring, kennis, programma’s en plekken worden uitgewisseld. Dit doen we in samenwerking met stadslabs, initiatiefnemers, energie- en bewonerscoöperaties, culturele programmeurs en betrokken ambtenaren. Tours worden ontwikkeld naar plekken, initiatieven en ontwikkelingen van betekenis. Daarnaast werken we aan de stad door ons te richten op specifieke plekken waar verschillende opgaven samenkomen. Binnen de Werkplaats 365 x Stad richten we ons op vijf langer lopende onderzoekslijnen: ‘Rechtvaardigheid in het wonen’, ‘Buitenstad, ‘Energieke Ruimte’, ‘Rotterdam 2125 begint nu’ en ‘Nieuwe Orde’.
Rechtvaardigheid in het wonen
AIR onderzoekt mogelijkheden om vanuit bewoners meer en betere zeggenschap te organiseren rondom het wonen, en de meer systemische vraagstukken rondom ruimtelijk woonbeleid. Hiervoor werken we o.a. samen met Platform Woonopgave en Recht op de Stad.
In 2023 onderzochten we samen met Recht op de Stad in het stadslab zeggenschap hoe het met de zeggenschap van bewoners in Rotterdam stond. Bekijk hier de resultaten en lees het pleidooi met 6 punten voor meer zeggenschap.
In 2024 organiseerden we in samenwerking met Platform Woonopgave en Recht op de Stad een publiek gesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam. Aanleiding voor dit gesprek was de nieuwe Woonvisie die een week later werd vastgesteld.
Buitenstad
Met de groei van de stad en de verdichting van de binnenstad verandert ook het perspectief op de stadsranden. De maatschappelijke en ruimtelijke opgaven zijn zeer actueel in de buitenwijken van Rotterdam. Door cultureel programma te maken in deze wijken laten we bewoners laagdrempelig kennis maken met de ruimtelijke opgaven die van invloed zijn op hun leefomgeving.
In 2019 is AIR de meerjarige manifestatie met programma in Groot-IJsselmonde gestart. Hier vind je meer informatie over de manifestatie.
In 2024 is AIR met een soortgelijke manifestatie in Prins Alexander gestart. Meer informatie volgt snel.
Energieke Ruimte
Met verschillende programma’s oefent de gemeente Rotterdam hoe wijken van het gas af kunnen gaan. Tegelijkertijd zijn er veel bewonersinitiatieven om zelf te voorzien in hun energie. Hoe verhouden al deze experimenten in uiteenlopende wijken als Rozenburg, Bospolder-Tussendijken en Blijdorp zich tot elkaar? En wat zijn lessen die we kunnen leren vanuit energiecoöperaties en denken vanuit menskracht? Vanaf 2024 starten we residenties op waarin we nieuwe perspectieven openen over de energietransitie en netwerken en geleerde lessen aan elkaar verbinden.
Rotterdam 2125 begint nu
Samen met gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord en Rotterdamse ontwerpbureaus proberen we vanuit de toekomst na te denken over het nu. Sinds 2022 organiseren we tijdens het Stadmakerscongres verschillende toekomstateliers waarin we proberen de complexe grootschalige opgaven te verbinden aan de energie en innovatiekracht van de lokale praktijk.
Nieuwe Orde
Er wordt veel gesproken over systeemverandering, maar hoe ziet dat er dan uit en hoe oefen je dat met elkaar? In Nieuwe Orde probeert AIR op onderwerpen als ‘grondpolitiek’ en ‘de coöperatieve stad’ na te denken over die nieuwe systemen. Door (gebieds)kennis en netwerken te verbinden binnen en buiten de stad, creëren we innovatieruimte, waarmee we tot een breed gedragen voorstel kunnen komen.
AIR x Vers Beton
AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.