Lezing
03 oktober.2023

Ongehinderd ontwerp: een stad voor iedereen

Een op de vijf Nederlanders heeft een beperking. Zij ervaren al snel dat de wereld niet voor hen ontworpen is. Terwijl ontwerp juíst een grote rol kan spelen bij goede sociale en fysieke toegankelijkheid. Op dinsdag 3 oktober – tijdens Diversity Day – organiseren AIR en Rotterdam Onbeperkt een avond over universeel ontwerp in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

Een stad voor iedereen: dat is het uitgangspunt van universeel ontwerp (universal design). Daarbij wordt niet gekeken vanuit de beperking, maar vanuit iedereen. Dat levert een wereld op waar niet alleen mensen met een beperking profijt van hebben; ook ouderen of mensen met een kinderwagen bijvoorbeeld hebben baat bij goed begaanbare buitenruimtes en gebouwen.

In België is het begrip ‘universeel ontwerp’ ingebed in het ontwerponderwijs, mede dankzij de inspanningen van professor Hubert Froyen (Universiteit Hasselt), faculteit Architectuur en Kunst. Hij komt meer vertellen over de basisprincipes van universeel ontwerp, neemt concrete voorbeelden mee en gaat in op de rol van ontwerponderwijs in het agenderen van toegankelijkheid in ontwerp. In een daaropvolgend panel gaat Hubert in gesprek met Marieke Oostveen, landschapsontwerper bij Maak Space én afgestudeerd op toegankelijkheid in de buitenruimte. Ook schuift Faye Ellen aan, ontwerper en oprichter bij Arttenders, maar ook ervaringsdeskundige. Haar zicht loopt langzaamaan terug en is momenteel 20%.

In het tweede gesprek neemt hoofd Stedenbouwkunde Mattijs van Ruijven (gemeente Rotterdam) je mee in de grotere visie op toegankelijkheid in Rotterdam en welke schurende belangen daarbij komen kijken. In het daaropvolgende panel sluiten architect en onderzoeker Hedwig van der Linden (Dérive) en landschapsontwerper Franka Fontijn (gemeente Rotterdam, Rotterdam Loopt) aan. Hedwig is met haar bureau artist in residence bij ARCAM tijdens hun themajaar over toegankelijkheid en won de prijsvraag voor een toegankelijker tentoonstellingsontwerp. Franka werkt aan de buitenruimte vanuit verschillende perspectieven en visies voor het programma Rotterdam Loopt. In dit panel gaan we dieper in op praktische voorbeelden en het speelveld van verschillende belangen in het ontwerpen van een stad voor iedereen.

Programma

19.30 Inloop met koffie & thee
20.00 Start en welkom  
20:05 Lezing van prof. Hubert Froyen over universeel ontwerp & ontwerponderwijs
20:35 Panelgesprek met prof. Hubert Froyen, Marieke Oostveen (landschapsontwerper bij Maak Space) en Faye Ellen (ontwerper en oprichter Arttenders)
21:00 Lezing van hoofd stedenbouwkunde gemeente Rotterdam Mattijs van Ruijven 
21:10 Panelgesprek met Mattijs van Ruijven, Hedwig van der Linden (ontwerper bij Dérive) en Franka Fontijn (landschapontwerper gemeente Rotterdam).
21:30 Einde

Over de week van de toegankelijkheid

Toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk festival trekt meer bezoekers. Een toegankelijke winkel heeft een grotere klantenkring. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen. In een toegankelijke school groeien kinderen met en zonder beperking met elkaar op. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. In de Week van de Toegankelijkheid 2023 laten we graag zien dat toegankelijkheid voor iedereen voordelen heeft: toegankelijkheid loont.

Praktisch

De locatie is rolstoeltoegankelijk. Voor meer informatie over de toegankelijkheid van het Nieuwe Instituut: Toegankelijkheid (nieuweinstituut.nl)Heb je extra ondersteuning nodig om dit evenement bij te wonen, mail dan naar josien@airrotterdam.eu om de mogelijkheden te bespreken. De lezing zal worden opgenomen en is achteraf terug te kijken of luisteren via het YouTube-kanaal van AIR. Bekijk hier de lezing van vorig jaar.

Meld je hier gratis aan.

Praktische info
Tijd

Van: 19:30 uur
Tot: 21:30 uur

Locatie

Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam


Organisator

AIR

Prijs

Gratis

Rolstoeltoegankelijk

Delen:
Voeg toe aan je agenda