Workshop
29 juni

Visie van vrouwen op groene, stedelijke ruimten: De workshop

Kom op 29 juni naar de interventie ‘Pergola‘ van Studio Inscape in het Museumpark om deel te nemen aan deze workshop georganiseerd in samenwerking met Urbanistas en verdiep je in de vraag wat de integratie van het vrouwelijk perspectief kan betekenen voor de ontwikkeling van Rotterdam als Nationaal Park.

Eind april organiseerde Urbanistas, in samenwerking met OMI, EXPO #19, ‘Women’s Vision for Green Urban Spaces’. Dit evenement benadrukte de cruciale noodzaak om vrouwelijke perspectieven te integreren in de planning en ontwikkeling van openbare ruimtes, een standpunt dat vaak over het hoofd wordt gezien of verwaarloosd. Rotterdam fungeerde als middelpunt van deze discussies. Het streven van Rotterdam om een ​​Nationale Parkstad te worden maakt deel uit van een internationaal initiatief om stedelijke landschappen opnieuw vorm te geven, met als doel steden te creëren waar de natuur gedijt, wat zowel de mens als de planeet ten goede komt. Om dit te bereiken lanceerde Groen010 in 2023 een meerjarige campagne om Rotterdam uit te roepen tot Nationaal Parkstad.

Maar wat betekent het bereiken van de status van Nationaal Parkstad voor Rotterdam? Belangrijker nog: hoe versterkt de integratie van de perspectieven van vrouwen deze visie?

Over de workshop

Voortbouwend op de inzichten van EXPO #19 zal Urbanistas in samenwerking met Studio Inscape een workshop uitsluitend voor vrouwen organiseren. Deze sessie onderzoekt de behoeften en rollen van verschillende actoren, vooral vrouwen en dieren, bij het ontwerpen van groene openbare ruimtes in Rotterdam. Via interactieve activiteiten en discussies onderzoeken we het creëren van inclusieve, duurzame omgevingen, rekening houdend met leeftijd, etniciteit en levensstijl.

Deelnemers kunnen praktijkgerichte oefeningen, levendige discussies en een rondleiding langs de vier interventies van de Rotterdam Architectuur Maand verwachten.
Daarnaast kunnen er onder het genot van een drankje en hapje op een ontspannen manier ideeën uitgewisseld worden.

Sluit je aan om dit belangrijke gesprek voort te zetten en bij te dragen aan het vormgeven van een groener, meer inclusief Rotterdam.

Programma
  • 12:00 – 12:30 Walk in and welcome by Studio Inscape and Urbanistas
  • 12:30 – 14:30 Workshop
  • 14:30 – 15:00 Tour of all 4 interventions of this year’s Architecture Month

📍 PLAATS: ‘Pergola’ by Studio Inscape

Over Urbanistas

Urbanistas is een Rotterdams netwerk voor alle vrouwen die aan de stad werken. Oorspronkelijk opgericht in Londen, heeft Urbanistas nu afdelingen in steden over de hele wereld, van New York tot Sydney. Het Rotterdamse hoofdstuk begon in 2018 en is sindsdien blijven groeien. Urbanistas organiseert vier soorten evenementen: EXPO’s, Excursies, Workshops en Socials. De EXPO’s en workshops zijn doorgaans alleen voor vrouwen. Een EXPO biedt een platform voor vrouwen om hun projectideeën te presenteren en deelname, hulp en feedback van mede-urbanista’s te verwelkomen.

Over Studio Inscape

Studio Inscape is een onderzoeksgerichte ontwerppraktijk gevestigd in Rotterdam, opgericht door Eileen Stornebrink, Charlotte von Meijenfeldt en Willie Vogel. Met een achtergrond in architectuur en stedenbouw werken ze aan ruimtelijke strategieën, architectonische interventies en workshops. Gedreven door interesse in filosofie en ecologie, benadert Studio Inscape regeneratieve ontwerpen en transitie-uitdagingen op een inclusieve manier.

Praktische info
Tijd

Van: 12:00 uur
Tot: 15:00 uur

Locatie

Museumpark
Museumpark 18
3015 CX
Rotterdam

Organisator

URBANISTAS Rotterdam

Prijs

7,00

Voertaal

Engels

Mede mogelijk gemaakt door

Samenwerking
URBANISTAS x Studio Inscape x AIR

Delen:
Voeg toe aan je agenda