Dialoog
25 september.2023

Bewoners hebben wat te zeggen: Stadsgesprek zeggenschap

Op 25 september organiseert Recht op de Stad samen met AIR en Richard de Brabander (lector Ecosociaal Werk Hogeschool InHolland) een openbaar Stadsgesprek over zeggenschap van bewoners.

Bewoners hebben wat te zeggen

Rotterdam staat de komende jaren voor enorme opgaven voor de verbetering van wijken. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen voor huishoudens met een laag- en middeninkomen. De vernieuwing van de woningen en de openbare ruimte zal een bijdrage moeten leveren aan het tegengaan van energiearmoede en de (effecten van) klimaatverandering. De groeiende sociale diversiteit in de wijken vraagt om meer aandacht voor ontmoetings- en ondersteuningsplekken. Aan de bewoners zal het niet liggen, die laten met tal van eigen initiatieven zien dat er veel deskundigheid en creativiteit aanwezig is. Bewoners vragen zeggenschap, omdat het om hun leefomgeving gaat. Maar ook omdat ze iets te bieden hebben: lokale kennis, ideeën, ervaring en deskundigheid.

Pleidooi voor meer zeggenschap van bewoners

Om uit te vinden hoe stadsvernieuwing 2.0 eruit zou moeten zien, organiseerde Recht op de Stad in samenwerking met AIR Rotterdam en Hogeschool Inholland (lectoraat Ecosociaal Werk) 5 besprekingen van 5 Rotterdamse wijksituaties met alle betrokken partijen: Violier-Rozemarijnstraat in Bloemhof, Fazantstraat in Carnisse, Oud Mathenesse, Gijsingflats in Bospolder Tussendijken en Oude Westen. Tijdens het stadsgesprek op 25 september bespreken we het eindresultaat van deze besprekingen: een pleidooi met concrete adviezen voor sociaal-ruimtelijke en sociaal-ecologische stadsvernieuwing samen met bewoners.

De inhoud van het pleidooi kun je vooraf lezen via deze links: download de korte versie (2 pagina’s) of de lange versie (15 pagina’s).

Programma

19:00    Inloop
19:30    Welkom door moderator Richard de Brabander, inleiding door Arie Lengkeek (Recht op de Stad)
19:45    Panel 1: Inzetten en versterken van kennis en capaciteiten van bewoners, ingeleid door Thijs
van Mierlo (directeur van LSA bewoners)
20:20    Panel 2: Een andere aanpak van gemeente en woningcorporaties, ingeleid door
Nanke Verloo (assistent professor in Urban Politics & Planning)
20:55    Panel 3: Ontmoetingsplekken doen ertoe, ingeleid door Catherine Koekoek
(architect/filosoof)
21:30    Afsluiting: aanbieding van het pleidooi aan wethouder Klimaat, Bouwen & Wonen Chantal Zeegers en bestuursleden van 4 grote Rotterdamse woningcorporaties

Klik hier om meer te lezen over de inhoud van de panels en het programma.

Aanmelden

Toegang is gratis, je kunt je aanmelden via deze pagina

Praktische info
Tijd

Van: 19:30 uur
Tot: 22:00 uur

Locatie

Verzamelgebouw ‘t Klooster
Afrikaanderplein 7
3072 AE
Rotterdam

Organisator

AIR

Prijs

Gratis, aanmelden via link

Voertaal

Nederlands

Delen:
Voeg toe aan je agenda