Workshop, Urban Sports, Dialoog
21 juni.2023

Skate Symposium

Rethinking Public Space and Governance

Op Go Skateboarding Day organiseert AIR in samenwerking met activist en community organizer Kim Butter een Skate Symposium. Waar staat Rotterdam als skatebare stad? En waarom is het interessant om door de ogen van skaters en urban sporters naar de publieke ruimte te kijken?

Skate Symposium: Rethinking Public Space and Governance verkent verschillende mogelijkheden die skateboarders en urban sporters kunnen toevoegen aan de publieke ruimte, zowel met hun aanwezigheid op straat als met hun visie op de stad. Raak geïnspireerd door de aanpak van de Franse stad Bordeaux en ga aan de slag met dit thema in een van de aansluitende workshops.

Professioneel skater en skatebemiddelaar Léo Valls reist af naar Rotterdam om te vertellen over de context en positie van skaters in Bordeaux. Valls kwam na jaren professioneel skaten terug in zijn thuisstad Bordeaux en zag hoe skaten op veel plekken verboden was en geband werd door skatewerend ontwerp. Hij werd de drijvende kracht in de transformatie van een skatewerende stad met conservatief beleid naar een stad met een vruchtbare samenwerking tussen skateboarders en de gemeente Bordeaux. Hoe kreeg hij dit voor elkaar, en wat kunnen we hiervan leren in de Rotterdamse context? Reserveer hier je kaartje.

Programma

13:30 – 14:00 Inloop & inschrijven voor workshops
14:00 – 14:15 Welkom door moderator Dore van Duivenbode, Eva van Breugel (AIR) en Kim Butter
14:00 – 14:45 Hoofdlezing Léo Valls
14:45 – 15:00 Panelgesprek met Christophe Cornille (landschapsontwerper gemeente Rotterdam) & Johan van Herpen (Urban Sport afdeling gemeente Rotterdam)
15:15 – 16:45 Uiteen in verschillende werksessies o.l.v. Mike van Staten (Studio for New Realities), Christophe Cornille (landschapsontwerper gemeente Rotterdam), Opperclaes, Victor Verhagen (LAGADO Architects), Léo Valls en Kim Butter
16:45 – 17:00 Plenaire terugkoppeling
17:00 – 17:30 Borrel en napraten

Doorlopend is de installatie ‘Save Museumpark: Scattered and Confused’ te zien, met portretten van skaters van het Museumpark. Een initiatief van Seline Verloop in samenwerking met Save Museumpark en Collectief Spit, mede mogelijk gemaakt door AIR.

Praktische Informatie
  • Haal je ticket voor dit programma via onderstaande ticketlink. Als je dit programma bezoekt, dan is het niet nodig om een apart entreeticket voor het festivalhart te kopen. Een ticket voor dit programma geeft al toegang tot het drijvende festivalhart.
  • Meld je bij de welkomstbalie van de Rotterdam Architectuur Maand op het pleintje voor de Maassilo. Laat hier je ticket scannen. Je ontvangt een bandje waarmee je toegang krijgt tot het programma in het drijvende festivalhart. Kom je 30 minuten vóór aanvang van het programma, dan kun je ook nog de route door het festivalhart lopen.
  • LET OP! Ga niet direct naar de drijvende bakken, zonder (programma)bandje krijg je geen toegang.
Tip: Go Skateboarding Day

Op Go Skateboarding Day is er ook een trick contest in het Skatepark Westblaak, kun je mee met de tour Skatable City van de Public Space Detective en kun je leren skaten in het Floating Skatepark in het festivalhart met gratis lessen van Skateland. ‘s Avonds kun je ook vrij komen skaten in het Floating Skatepark tijdens de mini-ramp session van NEW WAVE.

Praktische info
Tijd

Van: 14:00 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

festivalhart (Maassilo)
Maashaven Zuidzijde 1-2
3081 AE
Rotterdam

Organisator

AIR

Prijs

€5

Voertaal

Engels/Nederlands

Mede mogelijk gemaakt door

AIR, Kim Butter, gemeente Rotterdam, LAGADO Architects, Atelier OUI, Opperclaes

Delen:
Voeg toe aan je agenda