Festival
01 juni — 30 juni.2023

Rotterdam Architectuur Maand ’23

Vorig jaar was het roze Podium boven op Het Nieuwe Instituut een groot succes. In juni keert de Rotterdam Architectuur Maand terug met weer een publiekstrekker: een drijvend festivalhart in de Maashaven.

Een park, urban sports-plek en evenementenlocatie

Het festivalhart bestaat uit drie enorme drijvende bakken. In de ene bak kan worden genoten van het groen in een tijdelijk park en kunnen bezoekers zich onderdompelen in lezingen, debatten, films en andere evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports zoals freerunning en calisthenics. De bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug, die ook nog eens werkt als één langgerekt uitkijkpunt. Zo biedt het festivalhart een unieke kijk op de Maashaven en de rest van de stad én laat het zien wat de mogelijkheden zijn van het water. Het drijvende geheel is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen. De urban sports bak wordt ingericht in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

Thema: Natte Stad

Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand is dit jaar Natte Stad. Rotterdam is een havenstad aan twee oevers en daardoor omgeven door en doordrenkt met water. In het drijvende festivalhart komen abstracte opgaven op het gebied van water en klimaat samen in concrete stedelijke oplossingen. In een buitententoonstelling laten ontwerpers, architecten en de gemeente zien welke innovatieve oplossingen nu al in de stad worden toegepast. En met welke oplossingen je zelf aan de slag kunt om de stad weerbaarder te maken voor de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering.

Zomer op Zuid en het Nelson Mandelapark

Met het drijvende festivalhart wil de Rotterdam Architectuur Maand een brug slaan tussen verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven, zoals het Nelson Mandelapark. Dit nieuwe stadspark ín de Maashaven is momenteel volop in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. Eigenlijk is het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand een soort testlocatie; door nu al samen te werken en kennis te delen kan energie en een netwerk ontstaan waar in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark op kan worden voortgebouwd. Daarnaast is de Rotterdam Architectuur Maand onderdeel van de Zomer op Zuid, waar van juni tot en met september de spotlight op Rotterdam Zuid staat met 60 grote en kleine evenementen.

Meer informatie en updates over het programma vind je hier.

Praktische info
Delen:
Voeg toe aan je agenda