Lezing
14 september.2023

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat: Zijn we het Manhattan aan de Maas voorbij?

Rotterdam staat bekend als dé hoogbouwstad van Nederland. De identiteit van de stad ontleent zich aan hoogbouw, tenminste dat werd lange tijd aangenomen. Ook nu verschijnen er veel nieuwe hoge flats, chique appartementen en lofts aan de Rotterdamse horizon. Er staan nog zo’n vijf torens van meer dan 250 meter gepland met veel nieuwe woningen.

Maar hoog bouwen is duur en blijkt niet eens zo ruimtebesparend te zijn. Door de oplopende kosten van de laatste tijd stagneert een deel van de bouw, enkele woontorens zijn al afgeblazen. Het wordt steeds moeilijker bewoners te vinden door de hoge prijzen van appartementen.

Tegelijkertijd is de verdichtingsopgave urgenter dan ooit. Zijn er ook andere manieren dan hoogbouw waarop de stad evengoed of zelfs nog beter kan verdichten? Kan de geuzennaam ‘Manhattan aan de Maas’ de prullenbak in? Of is de huidige stagnatie in de bouw slechts een tijdelijke rimpeling en geen reden om de hoogbouwambities opzij te zetten?

Onder leiding van programmamaker Marianne Klerk gaan architecten, wetenschappers en Rotterdammers als architect Zico Lopes, stedenbouwkundige Emiel Arends (gemeente Rotterdam) en Jiska Engelbert (Erasmus University) daarover in gesprek.

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat wordt georganiseerd door AIR, Vers Beton en Debatpodium Arminius.

Praktische info
Tijd

Van: 20:00 uur
Tot: 22:00 uur

Locatie

Arminius
Museumpark 3
3015 CB
Rotterdam

Prijs

7,50

Delen:
Voeg toe aan je agenda