Lezing
25 juni

Cultuurgedreven ontwikkelen: de wisselwerking tussen beleid en praktijk

Makersplaatsen, broedplaatsen en cultuurhuizen zijn van waarde voor de aantrekkelijkheid en innovatiekracht van onze steden, maar in gebiedsontwikkelingen blijken deze plekken toch vaak moeilijk te bestendigen in de businesscase. Met als gevolg dat de ruimte voor cultuur en creativiteit in de stad onder grote druk staat. Hoe kunnen we de realisatie en het behoud van dit soort plekken tóch mogelijk maken? Wie is daarbij aan zet; overheid, markt of is het de cultuurmaker zelf? En hoe verbinden we beleid op een goed manier aan de praktijk en vice versa?

Na een inleiding van Rinske Brand, expert cultuurgedreven ontwikkelen, over het model dat zij heeft ontwikkeld aan de hand van 20 voorbeelden uit binnen- en buitenland en over haar aanstaande publicatie “Hart, hoofd, handen: gids voor stadmakers. In 4 stappen naar cultuurgedreven ontwikkelen” gaan we in gesprek met professionals betrokken bij NYMA-terrein in Nijmegen en bij Keilekwartier, onderdeel van M4H in Rotterdam over wat nodig is om dit soort ontwikkelingen mogelijk te maken, waar de valkuilen zitten en welke lessen zij zelf hebben geleerd gedurende het proces.

Onder moderatie van Teun van den Ende gaan we deze middag in gesprek met o.a.: Rinske Brand (BRAND The Urban Agency) en Bas de Vries (NYMA makersplaats).

Programma

15:15 Inloop
15:30 Welkomstwoord Teun van den Ende en AIR
15:30 Introductielezing Rinske Brand
15:45 Panelgesprek
16.25 Recap Rinske Brand
16:30 Borrel

Voorprogramma: film ‘De gekke mieren van NYMA’

Voorafgaand aan dit programma zal de documentaire ‘De gekke mieren van NYMA’ worden vertoond, een korte film over de totstandkoming van de Nijmeegse makersplaats NYMA.
De filmscreening is om 14:15, aanmelden voor dit voorprogramma kan hier.

Praktische informatie
  • Via onderstaande link kun je een ticket reserveren.
  • Je ticket kun je laten scannen bij de ingang van het Henket-paviljoen.
  • Het Henket-paviljoen bevindt zich in de zuidelijke vleugel van Museum Boijmans Van Beuningen, grenzend aan de Museumtuin. De entree vind je aan de zijkant van het Museum, gelegen aan het Melkkoppad. De entree is te herkennen aan een grote Rotterdam Architectuur Maand luifel.
Praktische info
Tijd

Van: 15:15 uur
Tot: 17:00 uur

Locatie

Henket-paviljoen
Ingang via het Melkkoppad
3015CX
Rotterdam

Organisator

AIR

Prijs

Gratis

Voertaal

Nederlands

Delen:
Voeg toe aan je agenda