Foto: AIR, LIDM , Weekendschool

20 april 2022

LIDM transformeert de Beijerlandselaan!

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Halverwege maart zijn leerlingen van de IMC weekendschool gestart met een nieuwe opdracht binnen ons Cultuuronderwijsprogramma ‘Leren in de Metropo(o)lder’ (LIDM). AIR en gastarchitect Maron Brandenhorst vroegen de leerlingen dit keer de Beijerlandselaan onder de loep te nemen en in te richten met architectuur die zij hier missen! 

 

Van Cihan Bugdaci kregen ze op locatie een tour en leerden ze: Van weten wordt kijken, zien. Het onderzoek werd uitgebreid met hulp van een workshop van fotografenduo Bwefar De Boer. In deze vierweekse module voor de IMC Weekendschool op Zuid zullen gastarchitecten Rolf van der Leeuw, Maron Brandenhorst en team AIR nog wekelijks aanwezig zijn op gast-vakcollege de Hef om te werken naar een eindproduct, een hele mooie maquette  die in April aan de professionals en ouders van de leerlingen gepresenteerd wordt.

Wat is LIDM?

AIR is in 2019 gestart met het cultuureducatie programma ‘Leren in de metropo(o)lder’ (een initiatief van Podium Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol). Door een samenwerking aan te gaan en dit programma uit te breiden naar Rotterdam onder leiding van AIR willen we in het voortgezet onderwijs en het MBO ontwerp denken een vaste plek geven. De uitdaging is om via het ontwerp jongeren in aanraking te laten komen met actuele ruimtelijke opgaven als energietransitie, waterproblematiek, Just City Design en consumptie. Hiermee verbinden we opdrachtgevers en professionals met jongeren en via de jongeren, de opgaven met hun ouders. De onderwerpen van de verschillende projecten zijn echt; ze komen uit de praktijk en worden bedacht door opdrachtgevers zoals bijvoorbeeld de gemeente, een bestuurder of directeur van een bouwbedrijf. Het is een manier om jongeren bewust te maken en te enthousiasmeren voor de omgeving waarin ze wonen en, in contact met professionals uit het vakgebied en uit het bedrijfsleven, ruimtelijke vraagstukken op een uitdagende manier te benaderen.

Wat is er gebeurd het afgelopen jaar?

In 2021 hebben we meerdere opdrachten met het Lyceum Kralingen in Rotterdam gedaan. Daarnaast zijn we in 2022 gestart met een samenwerking met Albeda NEXT en het Albeda College en de IMC Weekendschool op Zuid.

  • In februari heeft AIR samen met ICAR, Tabula Rasa (Odair Inocencio en Zico Lopes) een workshop gegeven over Hittestress in de stad waarbij en 15-tal jongeren vragen gesteld hebben die Tabula Rasa en ICAR meenemen naar professionals om te beantwoorden over het klimaat en hittestress.
  • In maart waren de eindpresentaties van de module over Tiny Houses voor drie brugklassen op het Lyceum Kralingen waarbij AIR aanwezig was samen met Dakdorpen als opdrachtgever voor de leerlingen.
  • Halverwege maart is AIR ook begonnen aan een vierweekse module voor de IMC Weekendschool op Zuid samen met Maron Brandenhorst gaf AIR de opdracht aan een groep leerlingen van de IMC weekendschool om de Beijerlandselaan opnieuw in te richten en dit keer met programma en architectuur die zij missen.
  • Begin april zijn we gestart met de kick-off voor 6 tweedejaarsklassen onderwijsassistent van het Albeda College waarbij AIR de opdracht heeft uitgegeven om de stad van de toekomst vanuit het perspectief als onderwijsassistent vorm te gaan geven. De analyse wordt ondersteund door een workshop fotografie door Khalid Amakran. Verderop in het proces zullen verschillende ontwerpers aanhaken om de ideeën n.a.v. de analyse om te gaan zetten naar ontwerp. De zes klassen zullen hun ontwerpen presenteren tijdens de RA Maand op het podium bovenop Het Nieuwe Instituut,
Wat is de rol van AIR bij de workshops?

AIR bedenkt de opgaven en zoekt verbindingen vanuit de opleidingen met de opgaven die spelen in de stad. AIR zorgt voor passende experts die de studenten en leerlingen begeleiden in het ontwerpen. Dus van opgave tot uitvoering is AIR betrokken in nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen en ontwerpers.

Welke scholen doen er aan mee?

Momenteel werken we samen met het Lyceum Kralingen, Albeda NEXT, Albeda Rotterdam, IMC Weekendschool. We zijn altijd opzoek naar nieuwe verbindingen met onderwijsinstellingen en potentiele opdrachtgevers die voor de klas willen staan. Neem gerust contact met Eva van Breugel op e.vanbreugel@airrotterdam.eu op om de mogelijkheden te verkennen.

Gerelateerd nieuws