Foto: Willem de Kan, AIR directeur Barbara Luns en zakelijk leider Jolanda van Dinteren

14 december 2021

Nieuwe invulling directie AIR

Leestijd: 5 minuten

Delen:

Per 1 december heeft AIR een zakelijk leider: Jolanda van Dinteren. Barbara Luns blijft verantwoordelijk voor de inhoudelijke koers. In een interview met Elsbeth Grievink vertellen zij over hun samenwerking.

Jolanda, waar kunnen we jou van kennen?

‘Ik maak al een paar jaar onderdeel uit van het team van AIR. Als producent van onder meer het Stadmakerscongres en de Rotterdam Architectuur Maand, heb ik bijgedragen aan de vernieuwing die door Barbara en Bas (van der Pol, die tot 1 april mede-directeur was van AIR, red.) is ingezet. Ik was dus vooral achter de schermen bezig en dat blijft grotendeels zo. Ik ben dus niet ‘de nieuwe Bas’, zoals sommigen denken, ik heb echt een andere rol.’

Hoe ziet de rolverdeling tussen jullie er dan uit?

Jolanda: ‘Barbara is van de inhoud, de zakelijke aansturing ligt bij mij. Ik zal me bezighouden met de processen binnen de organisatie en de afspraken die gemaakt worden, maar ook met de ambitie om de Rotterdam Architectuur Maand uit te bouwen. Natuurlijk denk ik wel mee over de inhoud en stel ik kritische vragen, maar de inhoudelijke koers bepaalt Barbara.’

Barbara: ‘De afgelopen drie jaar hebben we hard gewerkt aan waar we met AIR  de komende periode naartoe willen groeien. We hebben een team gebouwd en plannen gemaakt voor de toekomst, waar we van onze partners de ruimte en middelen voor hebben gekregen. Door nu te kiezen voor een constructie met zakelijk leider en een sterk inhoudelijk team, in plaats van nogmaals een duodirectie, kunnen we de stappen nemen die nodig zijn om de ambities waar we de afgelopen periode aan hebben gewerkt waar te maken. Dat voelt heel goed.’

Jolanda, wat heb je met architectuur?

‘Architectuur gaat over de toekomst van onze omgeving en bepaalt hoe onze alledaagse omgeving er over dertig jaar uitziet. Een zeer belangrijke cultuurdiscipline, waar niet iedereen zich van bewust is. AIR kan het verschil maken door de dialoog over de stad van de toekomst met zoveel mogelijk mensen aan tafel te blijven organiseren. Inhoudelijk ben ik niet zo stevig onderlegd als Barbara, maar ik zorg dat zakelijk gezien alles op orde blijft, zodat de inhoud alle ruimte krijgt.’

Wat deed je voordat je bij AIR kwam?

‘De rode draad in mijn CV is dat ik word gedreven door inhoud en geïnspireerd raak door ontwerp. Het gaat me altijd om die stip op de horizon naar een betere wereld; het talent, de kennis of de boodschap die daarom moet worden gedeeld. Ik heb samengewerkt met opkomend modeontwerpers en hield me toen ook bezig met de zakelijke kant, waaronder het aanvragen van subsidies. Daarna kwam ik bij de DutchDFA terecht als projectmanager, waar ik meer te maken kreeg met architectuur. Dat heeft iets in mij wakker gemaakt. Toen DutchDFA stopte, ben ik bij IABR aan de slag gegaan en later ook bij AIR als producent.

Waarom wilde je zakelijk leider worden van AIR?

‘Wat AIR doet is uniek in Nederland. Ze pakt de verbindende positie tussen gemeente, projectontwikkelaars en bewoners, en wordt daarin ook gekend. Dat is een mooie positie als cultureel platform om op voort te bouwen. Ik vind het heel mooi om hieraan bij te kunnen dragen in de rol van zakelijk leider. Daar komt bij dat ik al twee jaar heel fijn samenwerk met Barbara en het team, waardoor deze nieuwe baan ook een beetje voelt als een warm bad.’

Kun je je rol van producent loslaten?

Jolanda: ‘Nou, ik zie natuurlijk álles, maar het punt is: ik hoef me nu alleen nog maar met de grote lijnen bezig te houden, en niet meer zelf naar de Gamma voor rollen tape.’

Barbara: ‘Dat jij precies weet wat er bij elke productie komt kijken, en hoe het is om wéér naar de Gamma te moeten, is wel heel waardevol. Net zoals het voor mij belangrijk is dat ik als architect heb gewerkt.’

Waar staan jullie nu?

Barbara: ‘We zijn het jaar aan het afronden en, deels gedwongen door de huidige coronamaatregelen, even stil aan het staan bij wat er allemaal gebeurd is. We moesten voor de tweede keer ons Stadmakerscongres afzeggen. We hopen dat het op maandag 14 februari alsnog kan doorgaan.’

Jolanda: ‘Voor mij voelt deze periode juist als een herstart. Waarom doen we de dingen die we doen ook alweer? Hoe verhoudt het Stadmakerscongres zich tot de Rotterdam Architectuur Maand? Dat soort vragen stel ik mezelf, en het team.’

Barbara: ‘Het is heel verfrissend dat jij die vragen stelt. Dat maakt je een goede sparringpartner voor mij. Het is fijn om de inhoudelijke lijnen voortdurend samen af te wegen en de ambities te herijken. Dat is nodig, want al onze ambities passen natuurlijk niet in één jaar.’

Welke ambitie heeft prioriteit?

Barbara: ‘De ambitie om met de Rotterdam Architectuur Maand een festival neer te zetten, met nationale en op termijn internationale aantrekkingskracht. De eerste stappen daartoe zijn in de afgelopen edities gezet, met een bruisend festivalhart en een website die fungeert als platform. Nu is het moment om door te pakken.’

Jolanda: ‘Ik zal helpen om zowel AIR als de Rotterdam Architectuur Maand door te ontwikkelen naar een volgende fase.’

Gerelateerd nieuws