Foto: Fred Ernst

11 februari 2021

Leren in de Metropo(o)lder: Mobiliteitstransitie Oostplein

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Op woensdag 20 januari vonden de eindpresentaties van Leren in de Metropo(o)lder voor de klassen 1A en 1C van het Lyceum Kralingen voor Onderzoek & Ontwerp plaats. De leerlingen hebben gewerkt aan een nieuw mobiliteitsontwerp voor Oostplein. In november startte de opdracht met een presentatie van de opdrachtgever: Gemeente Rotterdam.

Martin Guit en Rianne van Beest hebben met deze presentatie laten zien wat mobiliteit inhoud en wat de visie van de gemeente Rotterdam voor de komende jaren hierop is. De leerlingen hebben op deze manier inzicht in het beleid welke zich steeds meer richt op de voetganger en fietser als primaire gebruiker van de stad, in plaats van de auto. Zo zorgt een versterkt OV netwerk voor goede bereikbaarheid vanaf alle uithoeken van Rotterdam.

Helaas is de opdracht halverwege naar online omgezet in verband met de lockdown. Ondanks de omstandigheden hebben de leerlingen hun proces en eindproduct kunnen presenteren. Het is ze gelukt om het meest complexe verkeersplein van Rotterdam te herinrichten: vanuit huis, zonder werkplaats tot hun beschikking en zonder samen te kunnen werken.

In de eerste groep leidde dat tot prachtige moodboards met impressies van hoe het nieuwe Oostplein eruit moet komen te zien. In een drie-laags ontwerp in Tinkercad waar je ondergronds de tram samengevoegd ziet met de metro. Auto’s verdwijnen ook ondergronds waardoor op straatniveau een enorm groene rotonde ontstaat met speel- en picknickruimte. In Minecraft ontstond een ontwerp waarin het gebruik van verschillende materialen zichtbaar wordt. Daarnaast wordt met de voor-, zij- en bovenaanzichten de gedachtegang van de leerlingen in het proces zichtbaar.

De tweede groep presenteerde in groepjes van zes, waar de techniek soms wat zoeken was. “Mevrouw, waar kan ik mijn scherm delen?”, ”Kunnen jullie mijn scherm nu zien?” en “Mijn microfoon doet het niet als ik mijn scherm deel. In deze groep zagen we veel diverse ontwerpen. Zo had een leerling een park gecreëerd met glijbanen van de omliggende woningen naar beneden. Een ander liet wederom auto’s verdwijnen van straatniveau en had deze ondergronds geplaatst. Hiermee ontstond een groene Slaak die de biodiversiteit zou versterken en speelplekken creëren. Wederom werd er gewerkt met Tinkercad en Minecraft waar zelf uitgetekende ontwerpen voorbij kwamen.

Opmerkelijk was dat beide groepen unaniem waren over de plekken die verandering vereisten. Dit betrof de twee kruispunten op het Oostplein, waar de Goudsesingel-Boezemweg-Hoogstraat samenkomen. Het kruispunt zoals ze er zelf naar refereerden: ‘voor de Coolblue’. Ook het kruispunt met de Slaak werd meermaals gekozen.

Gerelateerd nieuws