Beeld: Powerhouse Company

24 mei 2018

Nanne de Ru opent RA Maand’18

Elsbeth Grievink Leestijd: 3 minuten

Na Winy Maas (MVRDV) en Adriaan Geuze (West 8) is de beurt aan Nanne de Ru om de openingslezing van de Rotterdam Architectuur Maand te verzorgen. De Ru is oprichter van Powerhouse Company, een van de snelst groeiende architectenbureaus van Rotterdam, en projectontwikkelaar RED Company.

In zijn lezing zal De Ru ingaan op een van dé vragen van het moment: hoe gaan we wonen in Rotterdam? Sinds de crisis willen meer mensen in de binnenstad wonen, staan beleggers te popelen om in Rotterdam te investeren en zijn de prijzen van grond en vastgoed hard gestegen. De Ru ziet een opgave, maar vooral ook heel veel kansen. Dat Rotterdam geen historisch centrum heeft, kan nu als voordeel werken. In tegenstelling tot steden als Amsterdam en Parijs, waar steeds meer inwoners gedoemd zijn tot de periferie, is in Rotterdam immers nog volop ruimte om te verhogen en verdichten, stelt De Ru. Hij trekt een vergelijking met Berlijn, waar de waarde van vastgoed vandaag de dag sneller stijgt dan waar dan ook ter wereld. Wat kan Rotterdam daarvan leren?

De Ru is voorstander van een model waarin overheid en markt samen optrekken; waarin de ruimte bestaat om met initiatieven te komen, en waarin de overheid daarin meedenkt. Zelf transformeerde De Ru met Powerhouse Company het voormalig reclasseringsgebouw aan de Rotterdamse Westzeedijk tot woongebouw West 399 en verkocht de appartementen binnen een week. Nu bouwt het bureau aan ‘de smalste woontoren van Europa’ in de wijk Cool, waar op een oppervlakte van 20 bij 20 meter een toren met 146 appartementen zal verrijzen. Volgens De Ru zijn er tal van plekken in Rotterdam, waar vergelijkbare projecten mogelijk zijn. In gebieden als Feyenoord, Merwe-Vierhaven en het Zomerhofkwartier ziet hij de potentie. Hij benadrukt de impact van projecten als De Markthal, Centraal Station en in de toekomst de transformatie van de Coolsingel en Feyenoord-City op de stad. Hij zoomt verder in op het spanningsveld tussen overheid en markt en vergelijkt verschillende Nederlandse steden op dat punt met elkaar.

Tenslotte wil De Ru zijn vakgenoten oproepen om na te denken over de rol van de architect en hoe deze versterkt kan worden. Volgens hem interesseren architecten zich te weinig voor de economische machinerie van stadsontwikkeling, waardoor ze niet goed begrijpen hoe groot de invloed ervan is en zichzelf daardoor buiten spel zetten. Dat doet hij zelf anders: door zijn eigen projectontwikkelingsbedrijf op te zetten, nam hij het heft in eigen handen en oefent hij invloed uit op de investeringen die in zijn stad gedaan worden. Om de positie van het vak en daarmee de stad te verbeteren, zal hij hen tijdens zijn lezing op 1 juni aanmoedigen uit hun perspectief te verleggen en zich te verdiepen in de financiële achtergrond van bouwprojecten. Met als doel: een betere positie voor de architect, en als gevolg daarvan: een goed functionerende stad met mooie gebouwen, waar de generaties na ons trots op zullen zijn.

De lezing van Nanne de Ru start vrijdag 1 juni om 19.00 uur in Kriterion, Rotterdam.